Hasfalon át történő kismedencei áttekintéssel

Hasi panaszok esetén első lépésként célszerű ultrahang vizsgálatot végeztetni. Hatékony és fájdalommentes eljárás.
A vizsgálat a hasi szervek közül a máj, az eperendszer (májbeli és külső epe utak, epehólyag), a hasnyálmirigy, a lép és nyirokcsomók, a vesék és mellékvesék, valamint a kismedencében elhelyezkedő női és férfi nemi szervek áttekintését célozza. Megítélhetők epe-, illetve vesekövesség, az eperendszer gyulladásos betegségei, a vesék gyulladásos és ürülési eltérései, a különböző szervek daganatai.
​A gyomor és bélrendszer csak korlátok között vizsgálható, jelenleg e szervek pontos kivizsgálására más vizsgálómódszerek ajánlottak.

Előkészítés

A vizsgálatot a gyomor- és béltartalom, valamint a gázok jelenléte nagyfokban zavarja, emiatt éhgyomorra történik a vizsgálat. 6 órával a beavatkozás előtt nem szabad étkezni, csak szénsav- és rost-, valamint zsír- és tejmentes folyadékot szabad inni ( csak szénsavmentes ásványvíz). Cukorbetegek az előkészítést feltétlenül beszéljék meg a beutaló, vagy a vizsgálatot végző orvossal.
A vizsgálat előtt két órával érdemes a húgyhólyagot kiüríteni. Az ezt követően elfogyasztott 4 dl folyadék rendszerint elegendő hólyagtelődést biztosít a kismedence áttekintő vizsgálatához.